Cautare
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Ultimele subiecte
» Glume, bancuri, poante, divertisment
Joi Oct 25, 2012 9:54 pm Scris de crisiada

» Grile pentru sesiunea asta
Mier Ian 25, 2012 5:01 pm Scris de androx1971

» subiecte avizier anul 2 sem 1 drept si admin publica specializarea drept craiova 2011=2012...are cineva grilele???
Sam Ian 21, 2012 4:55 pm Scris de belualina44

» Master MTMPTE
Lun Iun 13, 2011 10:09 am Scris de androx1971

» Licenta februarie 2011
Vin Ian 21, 2011 7:42 pm Scris de blue_mc

» Stiri din invatamant
Vin Ian 21, 2011 9:22 am Scris de dany_danutza

» ADMSPPM 2010-2011
Vin Ian 14, 2011 3:14 pm Scris de andreima

» practica de specialitate
Lun Ian 10, 2011 10:50 am Scris de narcizush

» cum sa trimit prob.rezolvate pt.laboratoare?
Joi Dec 09, 2010 12:38 pm Scris de sil_viuro

jocuri pentru tineri

Mier Oct 14, 2009 9:07 am Scris de urdu_sandel

Am creat acest site pentru toti fanii de jocuri online gratis. Aici gasiti tot ce va doriti. Accesati si nu veti regreta.
www.entertaining-game.com

Comentarii: 1

Cine este conectat?
In total sunt 3 utilizatori conectati: 0 Inregistrati, 0 Invizibil si 3 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectati a fost de 283, Mar Feb 15, 2011 11:43 am
Octombrie 2018
LunMarMierJoiVinSamDum
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar

Flux RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



Bazele stiintei politice an 2 sem 2 ap

In jos

Bazele stiintei politice an 2 sem 2 ap

Mesaj  andreima la data de Lun Iun 08, 2009 5:39 pm

BAZELE STIINTEI POLITICE
SPECIALIZAREA ADMINISTRATIE PUBLICA - ANUL II ZI, FR, ID

MULTIPLE CHOICE

1. Care a fost unul din partidele extremiste din România in perioada interbelica:

a. Frontul Renasterii Nationale
b. Partidul Comunist
c. Partidul National Legionar
d. Partidul Social Democrat

ANS: B

2. Care este obiectivul principal al doctrinei social- democrate :

a. gestionarea de catre stat a politicilor sociale
b. asigurarea de catre stat a libertatilor individuale
c. conservarea de catre stat a bunastarii existente
d. asistarea de catre stat a clasei mijlocii

ANS: A

3. In ce consta momentul final al procesului de elaborare a legii :

a. promulgarea in guvern
b. promulgarea de catre Parlament
c. promulgarea la seful statului
d. punerea in vigoare a legii

ANS: C

4. Cum se intitula institutia similara guvernului creata de Regulamentele organice din Moldova si Tara Româneasca :

a. Sfatul Administrativ
b. Divanul boieresc
c. Obsteasca Adunare
d. Consiliul Legiutor

ANS: A


5. Cu ce este corelata in România, durata mandatului presedintelui :

a. durata Parlamentului
b. durata executivului
c. termenul stabilit de Constitutie
d. alegerile generale si locale

ANS: C

6. Cand recurge un partid politic care a câstigat alegerile la formarea unui guvern de coalitie :

a. nu a intrunit majoritatea voturilor
b. nu a intrunit nici macar majoritatea relativa
c. nu a intrunit majoritatea de 2/3
d. atunci când doreste o formula consolidata

ANS: A

7. Care este principalul instrument de exercitare a puterii politice :

a. statul
b. guvernul
c. parlamentul
d. sistemul administrativ central

ANS: A

8. Care este metoda curenta prin care clasa politica ia pulsul optiunilor alegatorilor :

a. sondajele de opinie
b. sondajele electorale
c. propunerile cetatenilor adresate autoritatilor
d. referendumul

ANS: B
9. Vorbind de interes, ce presupune o buna guvernare:

a. o politica sociala protectionista
b. asocierea interesului public cu cel privat
c. punerea interesului public inaintea celorlalte interese
d. promovarea intereselor generale ale clasei politice

ANS: B

10. Asociind functiile politologiei cu nivelul cultural-politic, in ce consta rolul acestei stiinte in raport cu cetateanul :

a. formarea convingerilor politice
b. aderarea la valorile politice oficiale
c. formarea educatiei civice
d. dezvoltarea nivelului de cultura al populatiei

ANS: C

11. Care este unul din factorii care influenteaza comportamentul electoral al celor guvernati :

a. starea materiala
b. starea psihica
c. gradul de inteligenta
d. dispozitia din ziua votului

ANS: A

12. Ce implica desemnarea in unele tari a sefului statului de catre Parlament:

a. implica, de fiecare data, acordul prealabil al forului judecatoresc suprem
b. este intarita de o consultare populara (plebiscit)
c. poate viza un organ colegial (alcatuit din mai multe persoane)
d. este conditionata de votul universal uninominal

ANS: C

13. Ce trasatura face parte din principiile democratiei politice :

a. egalitatea sociala a tuturor cetatenilor
b. garantarea drepturilor cetatenesti
c. dreptul cetatenilor de a-si satisface orice interese
d. libertatea neingradita a manifestarilor individuale

ANS: B




14. Care este functia puterii politice ce rezulta din elaborarea liniilor directoare de actiune politica :

a. functia programatica – decizionala
b. functia previzionala
c. functia decizionala doctrinara
d. functia ideologica

ANS: A

15. In ce directie actioneaza rolul informational al comunicatiei politice:

a. dinspre guvernanti spre guvernati
b. dinspre guvernati spre guvernanti
c. in ambele sensuri
d. intre putere si opozitie

ANS: C

16. Care sunt actele normative emise de Parlament:

a. legi si ordonante cu valoare normativa
b. asa cum prevede Constitutia, numai legi organice si legi ordinare
c. trei categorii de legi
d. decrete-legi in cazuri de urgenta

ANS: C

17. Ce forme de control exercita Parlamentul asupra executivului :

a. comisiile de ancheta
b. birourile de control ale Camerelor
c. verificarea activitatii ministerelor
d. cenzurarea actului de guvernamânt

ANS: A








18. In cazul in care presedintele savârseste fapte grave, cum poate fi sanctionat, potrivit Constitutiei:

a. poate fi suspendat din functie de legislativ dupa consultarea Curtii Constitutionale
b. având imunitate, nu poate raspunde pe durata mandatului
c. poate fi suspendat din functie de catre Parlament fara alta consultare
d. poate fi suspendat pe linie de raspundere civila si penala

ANS: A

19. Ce este politicul:

a. este un factor instabil al relatiilor sociale
b. este asociat cu sfera intereselor de grup
c. este un factor subiectiv al relatiilor sociale
d. reflecta interesul societatii pentru ordine

ANS: D

20. Sub ce forma se prezinta domeniul politic :

a. ca forma de comunicare politica
b. ca actiune si gândire politica
c. ca sistem de norme juridice
d. ca subsistem al politologiei

ANS: B

21. Cum actioneaza functia previzionala a politologiei:

a. ofera norme de conduita politica
b. contribuie la formarea spiritului civic
c. este chemata sa ofere modele de dezvoltare
d. exprima valori general umane

ANS: C







22. Ce forma imbraca relatiile politice:

a. imbraca un caracter neorganizat
b. exprima raporturile intre organizatii si puterea de stat
c. exprima raporturile intre partide si societatea civila
d. nu au caracter programatic

ANS: B

23. Ce rol au institutiile politice, in epoca contemporana :

a. sunt preponderant suprastatale
b. reflecta incompatibilitatea dintre national si suprastatal
c. isi pierd treptat caracterul lor national
d. imbraca si forma unor organisme regionale internationale

ANS: D

24. Cum se manifesta cultura politica:

a. nu implica atitudini afective, având doar caracter cognitiv
b. nu reflecta si mentalitatile despre normele de conduita sociala
c. presupune atitudine participativa la treburile comunitatii
d. presupune atasament fata de partidul preferat

ANS: C

25. Cum se manifesta norma politica:

a. este o indatorire morala a cetateanului responsabil
b. priveste numai pe cei ce au cultura politica
c. corespunde vointei colective
d. implica obligatii statutare

ANS: D

26. Cum se manifesta comportamentul poltic:

a. face discriminare intre alegatori si nealegatori
b. are in vedere persoana si nu comunitatea
c. se modeleaza in functie de gradul de cultura
d. nu este influentat de trebuintele cotidiene
ANS: C


27. Prin ce se caracterizeaza elitele politice:

a. nu apartin neaparat clasei politice
b. desemneaza numai fortele politice aflate la putere
c. nu pot rezulta din masa guvernatilor
d. se detaseaza prin gradul de militantism

ANS: D

28. Care sunt functiile sistemului politic:

a. contribuie la distribuirea valorilor morale
b. au un rol de perpetuare a sistemului social global
c. au in vedere descurajarea factorilor de disolutie
d. mobilizeaza dupa criterii politice resursele umane la indeplinirea obiectivelor sociale globale

ANS: C

29. De ce tipuri poate fi atitudinea comportamentala a electoratului :

a. absenteismului pasiv (deliberat)
b. votul inteles ca datorie civica
c. absenteismul activ (cei refugiati in zona indiferentei)
d. participarii active, dar fara inteles

ANS: B

30. Pentru ce obiective militeaza social – democratia :

a. gestionarea politicilor de personal
b. separarea riguroasa a intereselor publice de cele particulare
c. protectia sociala a clasei mijlocii
d. afirmarea libera a personalitatii individului

ANS: D

31. Sub ce forme se exercita controlul legislativului asupra executivului :

a. interpelarile ministrilor asupra parlamentarilor
b. motiunea simpla acordata guvernului si presedintelui
c. motiunea simpla si de cenzura
d. comisiile de ancheta guvernamentale

ANS: C

32. In ce consta o trasatura a statului de drept :

a. alegerea organelor centrale si locale ale puterii de stat (parlamentari, ministri, primari, prefecti) prin vot universal
b. identificarea atributiilor si prerogativele statului cu cele ale partidelor democratice
c. controlul puterii politice de catre societatea civila
d. controlul puterii legislative asupra societatii civile

ANS: C

33. Ce functie exercita executivul central :

a. elaboreaza proiecte de legi inaintate Presedintiei
b. isi asuma raspunderea pentru legile respinse de Parlament
c. emite ordonante cu putere orientativa
d. isi angajeaza raspunderea asupra unui proiect legislativ

ANS: D

34. Care sunt caile prin care, potrivit Constitutiei, Seful statului român poate fi suspendat:
a. nu poate fi suspendat din functie
b. poate fi suspendat din functie
c. poate fi suspendat din functie numai de catre Curtea Constitutionala
d. nu poate fi suspendat din functie decât de Parlament cu vot unanim

ANS: B


35. Ce implica si cand incepe executarea mandatului Executivului:

a. implica desemnarea de catre presedinte a unui candidat la functia de prim – ministru
b. incepe indata dupa alegerea Guvernului
c. incepe dupa un termen de 10 zile de la elaborarea programului de guvernare
d. nu implica obligatoriu o forma de control, guvernul bucurându-se de increderea Parlamentului

ANS: A

36. Care sunt trasaturile regimul politic:

a. se confunda cu forma de guvernamânt
b. implica practica delimitarii stricte a puterilor
c. implica practica coabitarii puterilor
d. implica pluralismul politic si ideologic

ANS: C

37. Ce forma ia, in România, delegarea prerogativelor legislative de la Parlament la Guvern :

a. emiterii de ordonante
b. asumarea raspunderii pentru legile votate in Parlament
c. emiterii de ordonante ale ministerelor
d. asumarea raspunderii pentru proiectele de lege respinse de Parlament

ANS: A

38. Ce trasaturi intrunesc practicile politice in statele nedemocratice:

a. lipseste, chiar si formal, separatia puterilor
b. se afirma ca puterea este expresia vointa poporului
c. se afirma deschis dispretul fata de vointa majoritatii
d. nu este posibila afirmarea personalitatii carismatice

ANS: B

39. Din ce rezulta legitimitatea politica :

a. din calitatile carismatice ale liderului politic
b. din dreptul conferit de cei condusi
c. din autoritatea puterii politice
d. din capacitatea guvernantilor de a conduce
ANS: B

40. Din ce rezulta vigoarea autoritatii politice :

a. acordul selectiv al tuturor cetatenilor asupra valorilor politice
b. forta mijloacelor coercitive
c. concordonanta dintre obiectivele puterii si interesele societatii
d. forta argumentelor celor aflati la guvernare

ANS: C
41. Pe ce se intemeiaza legitimitatea legala :

a. democratismul politic
b. caracterul sacru al puterii
c. autoritatea liderului carismatic
d. forta puterii de a-si impune programul

ANS: A

42. Prin ce este exprimat consensul politic :

a. acordul de vointa al cetatenilor asupra valorilor promovate de putere
b. cadrul legal constitutional
c. acordul programatic dintre guvernati si guvernanti
d. consensul social impus de autoritate

ANS: B

43. Ce mutatii s-au produs in sistemul partidist din Romania, dupa 1989:

a. structurarea in partidele democratice si nedemocratice
b. reintoarcerea la sistemului bipartidist
c. proliferarea numarului de partide
d. regruparea in formatiuni politice stabile, urmata de proliferarea numarului de partide

ANS: C

44. Prin ce se caracterizeaza si la ce a condus unipartidismul in societatea romaneasca:

a. a intruchipat la români idea unitatii nationale
b. a urmat in Principatele Române pluripartidismului
c. a reunit toate fortele nationale reformatoare si conservatoare
d. a condus intotdeauna la regimuri autoritare unice

ANS: A







45. Ce forme precursoare ale partidelor politice moderne, putem retine:

a. corporatiile antichitatii
b. eupatrizii si demosul din statul roman
c. patricienii si plebeii din Atena
d. rivalitatea dintre papi si imparati in evul mediu

ANS: A

46. Cu ce formatiune politica poate fi ilustrat in România sistemul unipartidist de tip autoritar sau totalitar :

a. Partidul Totul pentru Tara
b. Partidul Natiunii
c. Partidul Comunist bolsevic
d. Frontul Românesc

ANS: B

47. Ce avantaj prezinta sistemul bipartidist de guvernare :

a. asigura un echilibru intre guvernanti si guvernati
b. asigura o autoreglare a puterilor in stat
c. asigura un echilibru intre putere si opozitie
d. asigura alternarea obligatorie la putere, pentru ca un partid sa nu ramâna permanent la putere

ANS: C

48. Ce specific are partidul de cadre :

a. un numar restrâns de simpatizanti
b. caracterul sau elitist
c. faptul ca este alcatuit din tehnocrati
d. nu pune accentul pe profesionalism ci pe calitati politice

ANS: B
avatar
andreima

Numarul mesajelor : 76
Varsta : 48
Localizare : FOCSANI
Data de inscriere : 14/05/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Bazele stiintei politice an 2 sem 2 ap

Mesaj  andreima la data de Lun Iun 08, 2009 5:39 pm

49. Care este una din functiile partidelor politice :

a. atragerea cetatenilor la viata comunitatii
b. organizarea cetatenilor in vederea apararii valorilor transpartinice
c. dezvoltarea gradului de cultura politica
d. cenzurarea puterii si opozitiei

ANS: C

50. In ce constau functiile Parlamentului :

a. avizarea revocarii unei autoritati statale
b. avizarea ordonantelor de urgenta ale guvernului
c. emiterea de ordonante
d. incheierea de tratate internationale

ANS: A

51. Ce vizeaza functia cognitiva a politologiei :

a. cunoasterea fenomenului politic
b. crearea unei valori politice
c. formarea educatiei civice
d. elaborarea unor teorii si programe politice

ANS: A

52. Ce forma de stat priveste regimul coabitarii puterilor :

a. republica prezidentiala
b. republica parlamentara
c. monarhia absoluta
d. monarhia constitutionala
ANS: B

53. Care din urmatoarele tipuri de guverne prezinta, prin comparatie, o coeziune superioara :

a. guvernul monocolor
b. guvernul intemeiat pe multipartidism
c. guvernul de uniune nationala
d. guvernul de coalitie

ANS: A
54. In ce se regasesc normele de conduita politica :

a. ideologia partidelor politice
b. doctrina partidelor politice
c. statutelor partidelor politice
d. programele partidelor politice

ANS: C

55. Ce obiectiv a urmarit teoria organicista :

a. sa justifice teza delegarii puterilor
b. sa explice opozitia statului ca reactie impotriva violentei
c. sa aseze la temelia statului ordinea si legile organice
d. sa legitimeze existenta statului feudal

ANS: D

56. Ce rol are in societatea democratica, opozitia :

a. cenzureaza puterea, fara a oferi solutii alternative de guvernare
b. are doar un rol functional (constructiv) in raport cu puterea
c. joaca intotdeauna un rol disfunctional
d. recurge, uneori, la mijloace neconstitutionale

ANS: D

57. Ce ratiune a avut aparitia statului potrivit teoriei psihologiste :

a. este rezultatul unor factori biologici in descompunre
b. a aparut pe temeiul unor acte normative cu valoare juridica
c. a implicat vointa unui popor de a trai in unitate
d. este expresia facturii etnice comune a popoarelor

ANS: C

58. Care sunt trasaturile sistemului social global :

a. comunitatile umane sunt organizate dupa criterii confesionale
b. societatile preistorice n-au cunoscut o organizare politica
c. se afirma si sistemul politic
d. sistemul politic se afirma ca un factor conservator

ANS: C

59. Cum adopta legile organice Parlamentul României :

a. in unanimitate
b. cu majoritate de 2/3
c. cu majoritate simpla (51%)
d. cu un numar de voturi care sa nu scada sub 30%

ANS: B

60. Ce pune in centrul preocuparilor sale doctrina liberala :

a. interesele grupurilor orientate spre piata libera
b. interesele comunitatilor umane
c. interesele grupurilor de presiune
d. individul cu aspiratiile si interesele sale

ANS: D

61. Ce caracter trebuie sa aiba statul , ca principiu al democratiei politice :

a. caracter organizat pe legi
b. statul organizat pe principiul cooperarii puterilor
c. statul care are o constitutie
d. statul intemeiat pe domnia legii

ANS: D

62. In ce consta dreptul de initiativa legislativa a guvernului :

a. elaborarea proiectelor de legi
b. elaborarea proiectelor de legi si a proiectelor de ordonante de urgenta
c. redactarea decretelor prezidentiale
d. adoptarea proiectelor de legi

ANS: A

63. Cand a aparut si de cine poate fi detinuta functia de sef al statului :

a. a aparut odata cu societatea
b. s-a consacrat odata cu constituirea statelor moderne
c. poate fi detinuta de un monarh absolut
d. poate fi detinuta numai de candidati alesi prin vot democratic
ANS: C

64. De ce tip au fost si pe cine au succedat statele nationale :

a. au fost succesoare ale statelor federale
b. au fost succesoare ale statelor confederative
c. pot fi poliarhii constitutionale
d. pot fi republici parlamentare

ANS: D

65. Ce caracteristica prezinta statul de drept :

a. foloseste dreptul fortei
b. nu foloseste forta, ci doar forta argumentelor
c. se intemeiaza pe principiul separatiei puterilor
d. face identice atributiile sale cu cele ale partidelor politice democrate

ANS: C

66. Ce idei promoveaza doctrina comunista :

a. neaga necesitatea pluripartidismului in numele unitatii societatii
b. teoretizeaza necesitatea economiei mixte : de stat si privata
c. conceptia leninista despre revolutia sociala
d. afirma separatia puterilor in stat

ANS: A

67. Ce reprezinta si ce rol au statele federative :

a. asigura statelor componente o autonomie relativa
b. nu dispun de un stat central
c. reprezinta o comunitate de state suverane
d. reprezinta o comunitate de state suverane

ANS: A

68. Cu ce este asociata teza contractualista cu privire la aparitia statului :

a. este asociata cu teza dreptului natural
b. implica ideea de delegare a puterii de catre guvernanti
c. este asociata cu teoria teocratica
d. este asociata cu teoria juridica
ANS: A

69. Ce implica si cu ce poate fi ilustat pluripartidismul politic :

a. implica o multitudine de ideologii
b. implica o viziune comuna asupra directiilor de dezvoltare sociala
c. poate fi ilustrat cu sistemul partidist german din anii 1933-1939
d. poate fi ilustrat cu sistemul de guvernamânt din SUA

ANS: A

70. Ce loc ocupa drepturile si libertatile cetatenesti in statele nedemocratice :

a. Constitutia nu prevede drepturi si libertati cetatenesti
b. drepturile prevazute in Constitutie sunt cu totul ignorate
c. drepturile si libertatile constitutionale nu sunt respectate
d. Constitutia garanteaza doar libertati, fara drepturi

ANS: C

71. Ce impune puterea :

a. ordinea sociala, tot astfel cum ordinea genereaza putere
b. relatii de subordonare de la condusi la conducatori
c. constrângerea ca mijloc de persuasiune
d. principiul separatiei puterilor in stat

ANS: A

72. Ce prerogative exercita in România, seful statului :

a. poate prezida sedintele guvernului, substituindu-se primului ministru
b. numeste guvernul pe baza votului de incredere al Parlamentului
c. nu este obligat sa consulte guvernul in probleme majore de stat
d. poate lua parte la sedintele guvernului cu acceptul primului ministru

ANS: B

73. Cum definiti statele confederative :

a. sunt state federative asociate confederativ
b. sunt state unitare, asa cum este România
c. sunt state suverane independente
d. sunt state suverane asociate
ANS: D
74. Care sunt prevederile constitutionale din Romania referitoare la candidatii la presedentie :

a. pot fi alesi pentru cel mult trei mandate prezidentiale
b. sunt alesi in baza votului uninominal
c. potrivit Constitutiei, reprezinta partidul politic câstigator in alegeri
d. nu pot apartine unui partid politic

ANS: B

75. Ce presupune conceptul de autoritate :

a. folosirea fortei este incompatibila cu recurgerea la puterea de constrângere
b. presupune si consensul politic cu baza constitutionala
c. nu presupune un consens asupra valorilor generale
d. implica ideea de autoritate publica si privata

ANS: B

76. La ce componenta se refera suveranitatea unui stat :

a. teritoriu
b. populatie
c. resursele economice
d. decizia organelor de stat

ANS: A

77. Care este, in cazul monarhiei ereditare britanice,rolul sefului statului :

a. investeste formal pe primul ministru
b. numeste si revoca pe premier
c. raspunde in fata Parlamentului pentru faptele sale
d. este investit cu dreptul de control asupra puterii

ANS: A

78. Ce reprezinta, ca mod de exprimare regimul politic :

a. modul de institutionalizare a puterii politice
b. modul de functionare a statului
c. modul de exercitare a puterii administrative
d. modul de organizare a puterii politice
ANS: A

79. Ce tip de acord priveste consensul de baza :

a. acordul cetatenilor asupra fortelor politice care sa exercite puterea
b. acordul cetatenilor asupra valorilor politice
c. acordul societatilor civile privind programul de guvernare
d. acordul dintre putere si opozitie in principiile guvernarii
ANS: B

80. Ce inteles are termenul „legitimus”, de la care deriva conceptul de legimitate politica:

a. in acord cu legea
b. in acord cu vointa cetatenilor
c. in acord cu vointa majoritatii
d. in acord cu principiile de ordine si echitate
ANS: A

81. Care sunt din punct de vedere al structurii lor, formele de stat cunoscute :

a. statele multinationale
b. statele federative
c. statele nationale
d. statele etnice

ANS: B

82. Care este autorul celebrelor lucrari „Politica” si „Constitutiile” :

a. Aristotel
b. Platon
c. Montesquieu
d. J.J. Rousseau

ANS: A

83. Care este obiectivul partidelor moderne :

a. mentinerea cât mai indelungata la putere
b. o opozitie constructiva
c. cucerirea puterii economice, aducatoare de venituri
d. acceptarea principiului alternarii la putere

ANS: A

84. Care este tipul de sistem de partid corespunzator României post-decembriste

a. monopartidist apoi bipartidist
b. bipartidist apoi pluripartidist
c. pluripartidist
d. bipartidist
ANS: C

85. Care este momentul final al procesului de constituire a guvernului :

a. confirmarea legalitatii de catre Curtea Suprema
b. investirea de catre Parlament
c. investirea de catre seful statului
d. investirea prin referendum
ANS: B

86. Ce urmareste sistemul constitutional in care seful statului se afla la intersectarea executivului cu legislativul:

a. sa confere executivului mai multa eficienta
b. sa asigure un echilibru intre institutii
c. sa garanteze respectarea prevederilor constitutionale
d. sa consolideze autoritatea legislativului

ANS: B

87. Ce consecinte genereaza cultura politica :

a. diferenta optiunilor politice
b. comportamente angajante
c. dimensiunea atasamentului partizan
d. stari de spirit indiferenta fata de valori

ANS: B

88. Cum definiti puterea politica:

a. este suveranitatea virtuala
b. are un caracter suveran
c. nu este structurata ierarhic
d. exprima interesele tuturor cetatenilor

ANS: B

89. Puteti numi documentul fundamental al unui partid, din care rezulta modul sau de organizare:

a. programul ideologic
b. statutul
c. programul de guvernare
d. programul de guvernare alternativa, atunci când se afla in opozitie

ANS: B

90. Care este una din valorile politice ale statelor democratice moderne :

a. delegarea puterilor
b. principiul legitimitatii bazat pe consens
c. atasamentul fata de partidism
d. respectul unanim fata de putere

ANS: A

91. Cand se convoaca sesiunea ordinara a Parlamentului :

a. de regula de doua ori pe an
b. când intruneste prezenta a cel putin 2/3 din membrii sai
c. de câte ori se impune adoptarea unor proiecte importante
d. fara pregatiri constitutionale

ANS: A
avatar
andreima

Numarul mesajelor : 76
Varsta : 48
Localizare : FOCSANI
Data de inscriere : 14/05/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Bazele stiintei politice an 2 sem 2 ap

Mesaj  andreima la data de Lun Iun 08, 2009 5:40 pm

92. Ce functii exercita Guvernul ca organ executiv al puterii de stat in România:

a. nu promulga decrete, ci doar proiecte de legi
b. are initiativa legislativa
c. cumuleaza atributiile executive,legislative si judecatoresti
d. este investit sa interpreteze si sa aplice legile

ANS: B






93. Ce avea in vedere, in trecut, votul censitar in Romania :

a. nationalitatea alegatorului
b. gradul de instruire
c. apartenenta politica
d. convingerile politice

ANS: B

94. Ce particularitati prezenta Partidul nazist din Germania:

a. ilustra unipartidismul constitutional
b. intruchipa partidul lipsit de baza sociala
c. intruchipa regimul autoritar
d. avea in frunte un lider carismatic

ANS: D

95. Cu ce fenomen politic a avut legatura rivalitatea pentru intâietate dintre autoritatea monarhica si cea ecleziastica (lupta dintre papi si imparati) din evul mediu european :

a. grupurile de interese
b. fenomenul partidist
c. institutia sefului statului
d. confruntarea doctrinara

ANS: B

96. Ce efect a avut dupa 1989, reinstaurarea vietii democratice in România :

a. proliferarea formatiunilor politice
b. regruparea fortelor politice in partide stabile
c. revenirea vremelnica la bipartidism, apoi la pluripartidism
d. neincrederea vremelnica a oamenilor in sistemul partidist
ANS: A

97. Ce elemente genereaza cultura politica :

a. convingeri politice
b. atitudini si comportamente neangajante in problemele comunitatii
c. orientari emotionale care genereaza apatie
d. aderarea la convingeri politice de partid
ANS: A

98. Ce implica apatia, ca stare de spirit politica:

a. un interes selectiv fata de fenomenul politic
b. nu exclude existenta cunostintelor politice
c. se caracterizeaza prin ostilitate fata de sistemul politic existent
d. poate fi justificata si de o atitudine participativa

ANS: B

99. Consensul de baza priveste si urmatoarele practici si atitudini:

a. acordul cetatenilor asupra fortelor politice care sa exercite puterea politica
b. acordul cetatenilor asupra valorilor politice
c. existenta unei constitutii
d. rezultatele sondajelor de opinie

ANS: B

100. Ce se intelege prin functia normativa a politologiei:

a. stabilirea unor mijloace de organizare sociala
b. aplicarea unor norme etice in relatiile politice
c. elaborarea unor reguli de conduita morala
d. respectarea normelor doctrinare

ANS: A

101. Ce presupune oportunismul, ca atitudine politica :

a. labilitate in aprecierea valorilor politice
b. labilitate in functie de gradul de cultura
c. labilitate in functie de interese
d. capacitatea de adaptabilitate la curentele politice

ANS: C

102. Ce atributii are Guvernul ca organ executiv al puterii de stat in România:

a. promulga decrete si ordonante de guvern
b. ca organ executiv, nu are initiativa legislativa
c. isi asuma raspunderea fata de un program legislativ
d. conduce toate institutiile de stat
ANS: C

103. Pe ce cale este posibila manipularea in politica :

a. calea persuasiunii graduale
b. calea seductiva
c. calea demagogiei subtile
d. calea mistificarii datelor reale

ANS: B

104. Care este valoarea social-politica suprema, din care decurg toate celelalte valori :

a. libertatea
b. egalitatea in drepturi
c. echitatea sociala
d. armonia sociala

ANS: A

105. Ce functie exercita institutia Parlamentului in România:

a. deliberativa
b. consultativa
c. legislativ-executiva
d. consultativ-legislativa

ANS: A

106. Puteti indica una din componentele reale ale domeniului politic :

a. sistemul social
b. actiunea factorului social
c. sistemul valorilor morale
d. gândirea politica

ANS: D

107. Cand se constituie comisiile de ancheta parlamentara :

a. cand se urmareste verificarea activitatii Parlamentului
b. cand se urmareste verificarea activitatii guvernului
c. cand sunt solicitate de presedinte, conform Constitutiei
d. cand se urmareste verificarea justitiei
ANS: B

108. Ce atitudine a alimentat esecul unei idei utopice, cum este marxismul:

a. scepticismul in demersul politic previzionar
b. negarea conceptului de regim politic evolutiv
c. neincrederea in valoarea ideologiilor
d. reevaluarea critica a doctrinelor


ANS: C

109. Cu ce fenomen a avut legatura lupta dintre curentul reformator al plebeilor si conservatorismul patricienilor in Roma antica:

a. confruntarea ideologiilor politice
b. multipartidismul inecipient
c. lupta pentru transparenta guvernarii
d. publicitatea normelor juridice


ANS: D

110. In ce consta momentul creator al culturii politice :

a. cunoasterea mai profunda a valorilor politice
b. identificarea altor modalitati de manifestare
c. remodelarea trainica a vechilor valori politice
d. punerea in practica a valorilor politice


ANS: C

111. Prin ce se manifesta ideologia in societatile totalitare:

a. impunerea fortata a convingerilor
b. alterarea constiintei umane
c. indoctrinarea gândirii
d. metode coercitive


ANS: C




112. In ce se regasesc normele de conduita politica :

a. constitutie
b. statutele partidelor politice
c. ideologiile si doctrinele politice
d. programul partidelor politice


ANS: B

113. Ce forma de stat corespunde regimului coabitarii puterilor:

a. republica prezidentiala
b. monarhia absoluta
c. republica parlamentara
d. monarhia constitutionala

ANS: C

114. In ce se regasesc conceptiile care compun doctrinele politice :

a. programele si statutele partidelor politice
b. actiunea grupurilor de interese
c. prospectarea directiilor de dezvoltare sociala
d. viziunea democrat-crestina despre organizarea sociala

ANS: A

115. Care a fost cea mai veche tendinta pe planul orientarilor ideologice :

a. tendinta extremista
b. tendinta conservatoare
c. tendinta fundamentalista ( religioasa)
d. tendinta tehnocratica

ANS: B

116. Care este un aspect real al domeniului politic :

a. gândirea politica
b. politologia
c. cultura politica
d. politicul

ANS: A
117. Care din urmatoarele trasaturi generale ale statului , este adevarata:

a. caracterul democratic
b. caracterul unitar
c. caracterul istoric
d. caracterul national

ANS: C

118. Ce rol are Parlamentul ca for politic:

a. decizional
b. deliberativ
c. consultativ
d. executiv

ANS: B

119. Ce sugereaza ideea de ideologie politica elitista :

a. vigoare in actul de guvernare
b. predestinare
c. reformism selectiv
d. previziune

ANS: B

120. Ce caracter trebuie sa aiba statul , ca principiu al democratiei politice:

a. statul de drept
b. statul republican
c. statul legitim
d. caracter constitutional

ANS: A
avatar
andreima

Numarul mesajelor : 76
Varsta : 48
Localizare : FOCSANI
Data de inscriere : 14/05/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Bazele stiintei politice an 2 sem 2 ap

Mesaj  andreima la data de Lun Iun 08, 2009 5:40 pm

121. Ce este si cum se manifesta cultura politica:

a. este perfectibila prin educatie
b. se dobândeste odata cu instructia
c. este un dat al elitelor politice
d. este o oglinda a culturii generale


ANS: A

122. Cum s-a facut cel mai vechi mod de investire a sefului statului

a. pe cale electiva
b. pe cale erediatra
c. pe cale ereditar-electiva
d. prin desemnarea de catre sfatul batrânilor


ANS: B

123. Cum s-a numit institutia legislativa creata de Regulamentele Organice, similara parlamentului modern:

a. Adunarea legiuitoare
b. Sfatul domnesc
c. Adunarea obsteasca extraordinara
d. Sfatul administrativ


ANS: A

124. Care este functia politologiei ce se materializeaza in elaborarea de programe politice :

a. care priveste cunoasterea
b. praxiologica
c. care prefigureaza modele politice alternative
d. civica


ANS: B

125. Care este cea mai importanta valoare politica a societatii, potrivit lui Jean Jaques Rousseau :

a. echitatea morala
b. dreptatea
c. egalitatea materiala
d. echitatea sociala


ANS: B


126. Cum definiti structura statului care dispune de un singur parlament :

a. federativ-unitara
b. unicamerala
c. unitara
d. confederativ-unicamerala


ANS: C

127. Ce practici se inscriu printre limitele democratiei, recunoscute de politologi:

a. raritatea alegerilor
b. manipularea membrilor Parlamentului
c. participarea selectiva a cetatenilor la adoptarea hotarârilor
d. neparticiparea tuturor cetatenilor la alegeri


ANS: A

128. Prin ce se caracterizeaza regimul politic dictatorial :

a. concentrarea puterii la nivel central si local
b. confruntarea politica si ideologica
c. cultul liderilor politici ai statului respectiv
d. violenta dar si manipularea pasnica


ANS: D

129. Prin ce se caracterizeaza bipartidismul :

a. este superior multipartidismului pentru ca asigura echilibrul intre putere si opozitie
b. a urmat in mod firesc, unipartismului
c. permite arareori alternarea la guvernare
d. a exprimat initial opozitia dintre conservatori si liberalii reformatori


ANS: D



130. Ce relatie exista intre democratie si partidism :

a. exista o relatie de conditionare
b. exista o relatie de succesiune
c. nu exista o relatie biunivoca
d. tinde a se crea o ruptura


ANS: A

131. Cum este structurata si ce presupune societatea :

a. reclama si presupune organizare doar in fazele superioare ale existentei ei
b. reclama o cultura politica omogena
c. este o entitate structurata pe componente
d. implica interese fundamentale comune


ANS: C

132. Ce se poate afirma despre un cetatean care manifesta o atitudine activa fata de problemele societatii :

a. dispune de un spirit politic vizionar
b. dispune de convingeri difuze despre drepturi si datorii
c. dispune de cultura politica
d. dispune de cunostinte temeinice despre doctrine si ideologii


ANS: C

133. Ce implica autoritatea persuasiva :

a. implica si mijloace de constrângere
b. implica impunerea unor norme
c. este sinonima cu convingerea
d. este opusa constrângerii


ANS: D




134. Care este cea mai obisnuita ipostaza in care actioneaza comportamentul politic individual al cetatenilor :

a. alegator
b. contribuabil
c. membru al unui partid politic
d. membru al societatii civile

ANS: A

135. Puteti preciza ce priveste republica prezidentiala :

a. forma de guvernamant
b. tipul de stat
c. un sef de stat numit
d. un stat ca SUA

ANS: D

136. Care este rolul jurisprudentei:

a. nu interpreteaza legile
b. modifica de drept actele normative neclare
c. creaza drept pe temeiul prevederilor constitutionale
d. limpezeste sensurile lacunare ale legii

ANS: D

137. Cine acorda si ce implica inamovabilitatea judecatorului in România:

a. priveste intregul corp de magistrati
b. nu implica automat si indepedenta acestora
c. se acorda in conditiile legii
d. este acordata de seful statului, care il numeste in functie

ANS: C

138. Ce presupune democratia constitutionala :

a. guvernarea pe baza legilor impuse de conducatori
b. limitarea graduala a autoritatii legislative
c. separatia relativa a puterilor
d. aplicarea suveranitatii in mod nediscriminatoriu

ANS: D

139. Ce presupune existenta unui cadru legislativ, ca principiu al democrației,

a. existenta unor mijloace de informare (mass-media)
b. o lege fundamentala (Constitutia)
c. existenta unui climat de viata politica
d. forme organizate ale vietii sociale

ANS: B

140. Prin ce sunt caracterizate sistemele democratice :

a. existenta societatii civile
b. inexistenta grupurilor de interese
c. faptul ca libertatea este a fiecaruia si nu a tuturor
d. existenta institutiilor a caror ratiune este servirea clasei politice ajunsa la putere pe cale democratica

ANS: A

141. Prin ce se caracterizeaza cultura civica:

a. se identifica cu cultura politica
b. presupune atasamentul fata de un partid politic preferat
c. nu se diferentiaza de cultura politico-administrativa
d. cuprinde norme de comportament cetatenesc

ANS: D

142. Cum se manifesta socializarea politica:

a. se rezuma la acumularea de informatii si insusirea de valori politice
b. nu pune accentul pe personalitate, ci pe comunitate
c. are ca efect crearea de personalitati conformiste, cu manifestari comportamentale previzibile
d. priveste formarea atitudinilor politice la nivelul individual si nu al societatii in ansamblu

ANS: D





143. Care este rolul fundamental al Avocatului Poporului :

a. de a preveni abuzurile si excesele administratiei
b. de a apara drepturile cetatenilor in raport cu autoritatile publice
c. de a apara din oficiu pe cetateni in procesele cu autoritatile statului
d. de a ancheta functionari corupti si incompetenti
ANS: B

144. Ce vizeaza inviolabilitatea, ca o categorie de imunitate a parlamentarilor :

a. ocrotirea lor când comit fapte penale
b. ocrotirea lor impotriva urmaririlor judiciare arbitrare
c. discursurile si declaratiile politice
d. apararea lor in cazul incalcarii involuntare a legilor
ANS: B

145. Cui apartine in România initiativa legislativa, semnificând dreptul de a propune proiecte de legi :

a. sefului statului
b. consilierilor prezidentiali
c. comisiilor de ancheta ale Parlamentului
d. Guvernului

ANS: D

146. Pe ce principiu functioneaza si ce rol indeplineste Ministerul Public :

a. principiul recurgerii la caile legale de atac
b. independentei (nesubordanarii ierarhice)
c. rolul de arbitru intre acuzare si aparare
d. controlului ierarhic

ANS: D

147. Ce functii indeplinesc Comisiile parlamentare:

a. nu au functii de control
b. pot functiona ca organe consultative
c. nu sunt organe permanente, ci doar temporare
d. examineaza din punct de vedere tehnic proiectele de legi


ANS: D

148. Care este principiul fundamental de functionare a justitiei :

a. dreptul de acces la o anumita instanta de judecata
b. garantia unui proces echilibrat
c. proportionalitatea in stabilirea sanctiunilor
d. prezumtia de vinovatie

ANS: C

149. Prin ce se definesc regimurile politce autoritare :

a. anularea libertatilor publice
b. monopolul puterii de catre un singur partid politic
c. pluralism redus
d. interdictia drepturilor politice

ANS: C

150. Care sunt trasaturile sistemului semiprezidential de guvernare:

a. se mentin imperfectiunile regimului parlamentar
b. presedintele joaca rolul de intermediar intre puterile executiva si legislativa
c. nu se elimina, practic, dezavantajele sistemului prezidential
d. seful statului ocupa o pozitie echilibrata in competitia fortelor politice care-si disputa guvernarea

ANS: D

151. Ce caracterizeaza puterea politica :

a. legitimitate, reglementata de factorul puterii
b. capacitatea de schimbare a substantei sale
c. existenta unui mecanism de control a optiunilor politice
d. unicitatea

ANS: D







152. Dupa ce semne poate fi recunoscut statul totalitar:

a. poate fi identificat dupa subordonarea ramurilor esentiale
b. instituie controlul asupra principalelor mijloace de comunicare
c. fiind de stânga este, deobicei, mai longeviv decât cel de dreapta
d. fiind de stânga face ca suprimarea libertatilor si fie mai putin sesizabila decat in cele de dreapta

ANS: C

153. Din ce rezulta influenta directa a opozitiei asupra procesului legislativ:

a. din interesul de a coopera cu guvernul pentru sustinerea initiativelor legislative
b. din faptul ca este dificil sa impuna poriecte de legi proprii
c. din faptul ca, prin insasi pozitia sa, tinde sa promoveze mai degraba interesele proprii decat pe cele comune
d. din faptul ca modificarile aduse Constitutiei au nevoie, de regula, de aprobarea ei

ANS: D

154. La ce s-au referit principalele idei ale socialismului utopic :

a. lupta politica ce exclude violenta
b. dreptul maselor de a recurge la drepturi si libertati
c. egalitatea deplina de capacitati a membrilor societatii
d. legitimitatea distrugerii proprietatii private

ANS: D

155. Care sunt elementele de involutie din gândirea marxista :

a. principiul dictaturii proletariatului
b. teza suprimarii partidismului
c. negarea politologiei
d. principiul separarii puterilor in stat

ANS: A





156. Care este meritul marele carturar umanist Dimitrie Cantemir in domeniul stiintei politice:

a. a elaborat primul manual român de stiinta politica
b. desi vizionar, a facut concesii unor conceptii cum sunt cpmpromisul si partinirea de guvernare
c. a avut ca ideal statul autoritar centralizat
d. a subestimat rolul legilor scrise in guvernare, având in vedere stadiul neevoluat al acestora la timpul sau

ANS: C

157. Ce trasaturi se numara printre coordonatele sistemului politic :

a. faptul este stabil, fara posibilitate de schimbare
b. faptul ca nu prezinta propria sa identititate
c. faptul ca omul, ca fiinta sociala, nu poate exista si actiona decat in cadru organizat
d. se identifica cu sistemul social global

ANS: C

158. Cum actioneaza revolutia, ca principal mijloc de schimbare sociala :

a. nu vizeaza neaparat transferul puterii
b. creaza conditii pentru modificarea sistemului politic
c. evolueza ca o actiune sociala graduala
d. nu afecteaza de obicei substanta regimului politic

ANS: B

159. Prin ce se defineste functia axiologica a politologiei:

a. studiaza valorile
b. are obiective normative
c. contribuie la formarea educatiei civice
d. reflecta capacitatea prospectiva a fenomenului social

ANS: A






160. Ce importanta prezinta "Codul lui Hammurapi" ca monument al stiintei politice si al dreptului antic :

a. instituie sistemul social al castelor
b. este precursor al normelor si valorilor crestine
c. reprezinta o colectie de legi si norme privind organizarea statului
d. a inspirat opera filosofica a lui Conficius


ANS: C

161. Ce loc si importanta confera alegerea parlamentarilor :

a. un prestigiu politic bazat pe competenta personala
b. o mai mare independenta fata de legislativ
c. un loc mai apropiat de sursa puterii decat ministrii
d. o independenta mai pronuntata fata de electorat


ANS: C

162. Cum se realizeaza interventia executivului in activitatea legislativului :

a. cu prilejul adoptarii legilor
b. cu prilejul validarii referendumului
c. cu prilejul adoptarii legilor
d. cu prilejul initiativei legislative


ANS: D

163. Care sunt particularitatile sistemului juridic al SUA:

a. potrivit Constitutiei, puterea judecatoreasca este competenta de a rezolva cazurile majore de incalcare a legii
b. autoritatea juridica nu se extinde si asupra proceselor care privesc pe functionarii publici
c. Curtea Constitutionala indeplineste si prerogativele de Curtii Supreme de Justitie
d. jurisdictia federala se refera si la litigiile care pun in cauza dreptul federal


ANS: D

164. Ce caracteristici prezinta regimul politic de tip autoritar :

a. elitele guvernante sunt recrutate prin competitie de tip concurential
b. au o ideologie oficiala
c. limitarea, dar nu anularea tottala a libertatilor democratice
d. nu accepta pluralismul politic


ANS: C

165. Teza “democratiei socialiste” afirmata de liderii statelor comuniste nu a vizat insa, nici macar aparent, masuri cum sunt:

a. alegerea organelor puterii de stat prin vot universal
b. existenta unei constitutii
c. acceptarea ideii de drepturi si libertati fundamentale ale omului
d. interdictia creari unor organisme democratice in intreprinderi


ANS: D
avatar
andreima

Numarul mesajelor : 76
Varsta : 48
Localizare : FOCSANI
Data de inscriere : 14/05/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Bazele stiintei politice an 2 sem 2 ap

Mesaj  andreima la data de Lun Iun 08, 2009 5:41 pm

166. Ce este specific culturii politice “de spectacol”:

a. este un simulacru de cultura de participare
b. are ca rezultat instrainarea individului de valorile morale
c. nu da cetateanului sentimentul ca este liber, activ si influent
d. este imaginea rasturnata a democratiei


ANS: A

167. Ce presupune socializarea politica pozitiva :

a. o anumita marginalizare a individului in raport cu cultura politica oficiala
b. conformarea cu modelul etico-politic partidist
c. manifestarea unei conduite creatoare, inovatoare a cetateanului
d. o atitudine politica neconformista


ANS: C



168. Care sunt etapele procedurii legislative a Parlamentului :

a. initiativa legislativa a biroului permanent
b. dezbaterea proiectului de lege in birourile permanente
c. avizul comisiei parlamentare de specialitate
d. investigarea legii la Curtea Constitutionala


ANS: C

169. Ce inteles are principiul "justitia este unica si egala pentru toti":

a. presupune folosirea in spete similare a unor reguli procedurale diferentiate
b. nu interzice infiintarea de instante extraordinare
c. deriva din principiul ca nu exista pedeapsa decat daca este prevazuta de lege
d. intelesul acordat ideii in toate epocile istorice


ANS: C

170. Pe ce se intemeiaza ideea ca regimul totalitar “contine logica propriei sale distrugeri” :

a. dialogul puterii doar cu elitele sociale
b. indiferenta fata de comportamentul individului
c. ideologia unei lumi ficitve
d. dominatia insuportabila asupra constiintelor


ANS: C

171. Ce implica comportamentul politic al indivizilor ca mod de actiune :

a. normele politce
b. principiile doctrinare generale
c. valorile morale universale
d. regimul politic existent


ANS: A



172. Pe ce se intemeiaza legitimitatea civila :

a. pe insisi detinerea puterii
b. referendum
c. normele Codului civil
d. dreptul guvernantilor de a conduce


ANS: B

173. Cum se face desemnarea sefului de stat atfel decât pe cale ereditara :

a. de catre un colegiu electoral
b. de catre Camera superioara a Parlamentului
c. de catre un consiliu desemnat de parlament
d. prin vot pe liste de partid


ANS: A

174. Cum se structureaza Uniunea Europeana:

a. si-a creat institutii de tip regional
b. dispune de un Consiliu de Ministri al statelor aociate
c. are la baza tratate optionale
d. dispune de propria sa justitie dar cu prerogative restranse


ANS: B

175. Ce idei formuleaza celebra lucrare "Principele" a lui Machiavelli :

a. necesitatea previziunii politice
b. principiul guvernarii democratice
c. necesitatea unei guvernari care sa inlocuiasca forta cu abilitatea
d. ideea monarhiei constitutionale


ANS: A






176. Ce tipologie de state au identificat politologii, atâta vreme cât au existat statele comuniste europene:

a. Blocul comunist asiatic
b. Blocul de Est socialist
c. Blocul statelor nealiniate
d. Lumea islamica


ANS: B

177. Cui se datoreste imaginea uneori negativa a Parlamentului in perceptia cetateanului :

a. semnalelor discriminatorii transmise de mass-media
b. promisiunilor facute de politicieni
c. tergiversarii adoptarii legilor
d. lipsei de consens politic la nivelul partidelor parlamentare


ANS: C

178. Prin ce se distinge autoritatea comisiile parlamentare:

a. prin calificarea, cunostintele si competenta membrilor sai
b. au un rol consultativ in pregatirea lucrarilor Camerelor
c. pot exercita si functia de comisii permanente de ancheta parlamentara
d. ajuta deliberarea prin acte normative prealabile


ANS: A

179. Care este rolul opiniei publice:

a. are rolul de a cenzura actele guvernantilor
b. este un aliat al puterii
c. se identifica cu opozitia democratica
d. se confunda cu societatea civila


ANS: A



180. Ce regim a cunoscut Romania in perioada anilor 1940-1944 :

a. un regim pluralist si constitutional
b. un regim de dictatura militara
c. debutul regimului comunist
d. regimul autoritar monarhic


ANS: B

181. Care a fost oposul tezei contractualiste privind originile statului :

a. doctrina liberala
b. teoria puterii teocratice de drept divin
c. teoria dreptului natural
d. teza conservatoare referitoare la raporturile dintre guvernanti si guvernati


ANS: B

182. Ce implica procedura declansarii raspunderii penale a membrilor guvernului :

a. o ancheta a unei comisii parlamentare
b. un demers (o cerere) a primului-ministru
c. un raport al Guvernului inaintat Parlamentului
d. adoptarea unei hotarâri de urmarire cu 2/3 din membrii Camerelor


ANS: A

183. De ce este completata astazi etnicitatea statala in cazul unor state :

a. fenomenul de pluralism politic dupa criterii etnice
b. tendinta fireasca de disparitie a etnicului
c. un mozaic rasial si etnic
d. intâietatea explicabila a natiunii majoritare


ANS: C



184. Cum se intituleaza primul instrument de drept international care organizeaza apararea individului in fata propriului stat :

a. Declaratia universala a drepturilor omului
b. Curtea European de Justitie
c. Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului
d. Conventia europeana asupra drepturilor omului


ANS: D

185. Care este in ordine ierarhica, prima instanta a sistemului judiciar din România:

a. tribunalul
b. Curtea de Apel
c. judecatoria
d. Inalta Curte de Casatie di Justitie


ANS: C

186. De ce inspiratie doctrinara este teoria statului "bunastarii generale" :

a. libertaniana
b. liberal moderata
c. neoliberala
d. liberal clasica


ANS: C

187. Cum se infatiseaza statul mondial, ca organism planetar unificat:

a. are ca model organizatia Natiunilor Unite
b. nu pune problema reconsiderarii principiului suveranitatii
c. este o utopie
d. are ca model Uniunea Europeana, dar extinsa la o scara globala


ANS: C




188. Cum se manifesta puterea politica:

a. este rezultatul aliantei dintre legitimitate si coercitie
b. aplica reguli selective in cadrul sistemului dat
c. nu are o dimensiune normativa
d. este supusa vointei guvernantilor din spatiul sistemului social existent


ANS: A

189. Cum actioneaza opozitia extraparlamentara:

a. refuza jocul regulilor democratice
b. poate crea stari de instabilitate sociala
c. nu creaza stari de instabilitate politica
d. se rezuma la manifestari cum sunt grevele si demonstartiile de strada


ANS: B

190. Cum este desemnat si ce prerogative are Avocatul Poporului:

a. face Parlamentului propuneri de proiecte de legi
b. este ales de Parlament pentru un mandat de 5 ani
c. primeste plângerile cetatenilor contra abuzurilor si exceselor administratiei centrale
d. este desemnat in functie prin lege organica speciala


ANS: C

191. Cum actioneaza comportamentul politic:

a. este incorporat in normele statutare ale partidelor
b. evolueaza in functie de cultura politica
c. este o trasatura naturala a firii umane
d. este stimulat si de doctrinele politice existente


ANS: B



192. Ce obiective face sa primeze functia formativ-civica a politologiei:

a. impunerea de norme politice fundamentale stiintific
b. respectarea valorilor general-umane
c. prospectarea si evaluarea spititului patriotic
d. evaluarea stiintifica a convingerilor politice


ANS: B

193. Care este trasatura definitorie a subsistemului vietii comunitare:

a. trecerea de la sociabilitatea primara la o structura grupala si de clasa
b. o societate bazata pe sfera intereselor constientizate
c. o societate capabila sa ierarhizeze optiuni fundamentale
d. constiinta apartenentei la o colectivitate cu aspiratii comune


ANS: D

194. Prin ce se caracterizeaza executivul monolitic in diferite state ale lumii:

a. emana direct din vointa parlamentului
b. primul ministru se afla sub conducerea si controlul parlamentului
c. functia de sef al guvernului este indeplinita de presedintele statului
d. primul ministru este numit de presedinte


ANS: C

195. Ce rol joaca educatia civica:

a. prescrie norme de comportament cetatenesc
b. se identifica cu notiunea de cultura civica
c. are o dimensiune cognitiva, de cunoastere s normelor de comportare
d. este o cultura intemeiata pe diversitate si toleranta


ANS: A



196. Ce criterii de clasificare va sugereaza Lumea a Treia:

a. criteriul confesional
b. gradul de dezvoltare
c. afinitatile cultural-lingvistice
d. asocierea militara


ANS: B

197. Care sunt caracteristicile statului modern european:

a. administratia este separat de politica
b. are la baza confuzia puterilor
c. are la baza regimul prezidential
d. are la baza o stricta centralizare


ANS: A

198. Care este principiul real al democratiei constitutionale:

a. accentul pe guvernarea directa, nemijlocita a cetatenilor
b. aplicarea selectiva a libertatilor in functie de nivelul culturii civice
c. folosirea prudenta a democratiei reprezentative
d. limitarea graduala a autoritatii guvernamentale


ANS: D
avatar
andreima

Numarul mesajelor : 76
Varsta : 48
Localizare : FOCSANI
Data de inscriere : 14/05/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Bazele stiintei politice an 2 sem 2 ap

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum